pondělí 23. února 2015

Ztracená naděje (Colleen Hooverová)

autor: Colleen Hooverová
původní název: Losing Hope
počet stran: 336
rok vydání: 2013
-Navazuje na knížku Bez naděje (Hopeless) 

Deanu Holderovi přijde, že ve svém životě všechny zklamal. Nedávno jeho sestra Less spáchala sebevraždu, předávkovala se prášky a on ji našel ležet na posteli, nemohl jí nijak pomoci. Netušil, že by o něčem takovém, jako spáchat sebevraždu vůbec uvažovala, dával si za vinu, že to nevěděl a nijak jí nepomohl.
Ještě když mu bylo šest let viděl, jak jeho milovaná kamarádka Hope nasedá do cizího auta a odjíždí. A on ji nechal odvézt, nevěděl co má dělat, ale věděl, že ji nikdy neměl nechat odjet, měl tomu nějak zabránit a nenechat ji odjet v cizím autě, ale byl ještě malý a věřil, že dospělí jsou ti velcí, hodní, co vždy a vše dělají správně.
Připadal si, jako když Hope i Less zklamal, obě nechal odejít a ztratil je. Cítil se jako když by byl vinen za jejich odchod.

Po smrti Less se Holder přestěhoval k otci, ale po třinácti měsících se vrací domů, kde nachází Hope. Tedy dívku, o které si v prvních vteřinách byl naprosto jistý, že je to Hope, že by ji konečně našel? Musel se s tou dívkou-možná Hope hned seznámit aby zjistil, jak to doopravdy je, ale k jeho zklamání zjistil, že se jmenuje Sky, ale přitom si byl tak jistý, že je to ona-Hope. 
Holdera něco ke Sky táhlo, chtěl ji lépe poznat, vědět o ni víc. Oba se začali sbližovat a nacházet pochopení u toho druhého. Jenže potom se tu objevil náramek, stejný jako dala Less Hope, když byly malé a teď ho měla Sky. Ale Holder už nechtěl, aby Sky byla Hope. Chtěl, aby Hope byla Hope a Sky byla Sky. Dostal se do situace, kdy nevěděl, co dál. Má říct Sky pravdu? Ale tím by jí mohl zbořit celý svět, ve kterém byla tolik šťastná a navíc ona si na nic nepamatovala, na sebe-Hope zapomněla, nemůže jí teď otočit celý její život vzhůru nohama. 
Holder se bál, že ji třeba osloví  Hope, nebo si sama na něco vzpomene a nikdy mu neodpustí, že ji nechal odjet. Nechtěl ji opět zklamat. Ale ani nevěděl co má udělat, říct jí pravdu, nechat jí žít její život, který má ráda a dál jí lhát, nebo jí opustit?

Knížka byla vlastně navázání na předchozí díl Beznaděj (Hopeless), ale bylo to z pohledu Holdera, takže se čtenář dozvěděl, proč v některých chvílích nějak reagoval, co ho k tomu vedlo, také se dozvěděl více o jeho životě a pocitech...........Knížka se mi líbila stejně jako ta první, bylo to určitě zajímavé přečíst si stejný příběh, ale vlastně z úplně jiného úhlu pohledu.:)
Colleen Hooverová  je autorka hned několika knížek, v českém překladu zatím vyšla knížka Bez naděje, Ztracená naděje a Život jedna báseň. Já jsme už všechny tři přečetla a moc se mi líbily, bylo to krásné čtení s obyčejně neobyčejnými příběhy a doufám, že vyjdou i další knížky v českém překladu.:))) 










1 komentář :

  1. Zní to zajímavě, určitě to muselo být pěkné čtení :)

    OdpovědětVymazat